Sterk interesse for å lete etter olje og gass
Olje- og energidepartementet har mottatt et meget høyt antall søknader om nye leteområder i konsesjonsrunden Tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) 2018.
- At oljeselskapene viser så stor interesse for leting på norsk sokkel er viktig for framtidig verdiskaping, arbeidsplasser og statlige inntekter fra Norges største og viktigste næring. Det er derfor svært gledelig at vi også i år har mottatt et meget stort antall søknader fra et bredt mangfold av selskaper, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (FrP).
Tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) er den årlige konsesjonsrunden for de best kjente leteområdene på norsk sokkel, og omfatter store deler av de tilgjengelige leteområder.
Den store interessen for nye utvinningstillatelser fortsetter også i år. Ved søknadsfristens utløp 4. september hadde Olje- og energidepartementet mottatt søknader fra til sammen 38 ulike selskaper om nye tildelinger. De 38 selskapene utgjør et bredt mangfold – fra de store internasjonale oljeselskapene til de mellomstore selskapene og de mindre leteselskapene. Både antallet selskaper som søkte og det totale antallet søknader er nesten like høyt som i fjorårets rekordrunde.
- Forutsigbare og stabile rammebetingelser og en aktiv arealtildelingspolitikk er to viktige hovedpilarer i regjeringens petroleumspolitikk. Den høye interessen for konsesjonsrundene de siste årene viser tydelig at regjeringens petroleumspolitikk fungerer, fortsetter olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg.
- Olje- og gassnæringen er Norges desidert viktigste næring og vil i år gi Norge over 224 milliarder i inntekter. At interessen er stor har avgjørende betydning for både arbeidsplasser, statens inntekter og for velferd i Norge, sier administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk Olje og Gass.
Han trekker frem at utvidelsen av TFO-området i Norskehavet og Barentshavet var viktig fordi den kan gi nye funn som kan gjøre utbygging av felt og infrastruktur i Barentshavet og Norskehavet lønnsomt.
– Utvidelsen av TFO-området i Norskehavet og Barentshavet har gitt økt interesse. Dette vil gi mer aktivitet og store inntekter for Norge, noe som vil bidra til å sikre fremtidens velferdsstat. Her fortjener regjeringen ros, sier Schjøtt-Pedersen.
Oljedirektoratets (OD) Ressursrapport Leting 2018 anslo at det er ca. 4000 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter som er uoppdaget på norsk sokkel, og at to tredjedeler av disse ressursene ligger i Barentshavet.
ODs tall viste også at leting på sokkelen er ekstremt lønnsomt for staten, som får inntil 3.000 kroner utover statens standard avkastningskrav på 7 prosent for hver 1.000-lapp som brukes på leting.
– Høy leteaktivitet er derfor viktig for hele Norge. For å opprettholde leteaktiviteten er tilgang til attraktivt leteareal helt nødvendig, sier Schjøtt-Pedersen.
Dette er selskapene som har søkt:
- Aker BP ASA
- A/S Norske Shell
- Capricorn Norge AS
- Chrysaor Norge AS
- Concedo ASA
- ConocoPhillips Skandinavia AS
- DEA Norge AS
- DNO Norge AS
- Dyas Norge AS
- Edison Norge AS
- Eni Norge AS
- Equinor Energy AS
- Faroe Petroleum Norge AS
- Idemitsu Petroleum Norge AS
- Ineos E&P Norge AS
- INPEX Norge AS
- Lime Petroleum AS
- Lundin Norway AS
- M Vest Energy AS
- MOL Norge AS
- Neptune Energy Norge AS
- OKEA AS
- OMV (Norge) AS
- Pandion Energy AS
- Petrolia NOCO AS
- PGNiG Upstream Norway AS
- Point Resources AS
- Repsol Norge AS
- RN Nordic Oil AS
- Skagen44 AS
- Source Energy AS
- Spirit Energy Norge AS
- Suncor Energy Norge AS
- Total E&P Norge AS
- Tyr Exploration AS
- VNG Norge AS
- Wellesley Petroleum AS
- Wintershall Norge AS
Kilde: Pressemelding fra Regjeringen/Norsk Olje og Gass