23948sdkhjf

Trygger pluggede brønner på norsk sokkel

Over 3000 brønner på norsk sokkel skal plugges i tiårene framover. Bernt Pedersen og Torger Skillingstad i selskapet Exedra AS har utviklet en metode for å verifisere at brønnene ikke lekker.

10.april 2019 signerte selskapet avtale med ConocoPhillips og Equinor om å utvikle en prototype, og selskapet får også støtte fra miljøteknologiprogrammet til Innovasjon Norge. Validé AS bistår med forretningsutvikling og har tidligere investert i selskapet. Sammen med industriaktørene går Validé nå enda sterkere inn gjennom presåkornfondet Validé Invest I.

-Dette betyr at vi har med oss solide, krevende kunder og et knippe gode investorer når selskapet går inn i en fase på ca 2,5 år med teknologiutvikling, pilotering og testing, sier Bernt Pedersen, daglig leder i Exedra AS.

Kunder med på teknologiutvikling Det er lett morgenstemning rundt kaffebordet i Innovasjonspark Stavanger. Han som i dag deler opp kakestykkene som en gest fra et lite og ferskt gründerselskap, har fått to av sine største og mest attraktive, framtidige kunder med på utviklingslaget.

-Det er ennå et par år igjen før vi kan teste metoden vår i en faktisk brønn på norsk sokkel, men nå har vi med oss solide industripartnere i pilotutviklingsfasen. Det er svært verdifullt, sier Bernt Pedersen.

De to utviklingspartnerne er ingen hvem som helst på norsk sokkel.

-ConocoPhillips og Equinor representerer over 70 prosent av det norske markedet for brønnplugging; Det er oljeselskapene som har ansvaret for å forlate borehullene på forsvarlig måte. Myndighetene stiller krav om at gjenpluggede brønner ikke skal lekke til ytre miljø. Vår metode bidrar til å verifisere om det skjer eller ikke, sier fysikeren og ingeniøren fra NTNU, som har bakgrunn fra utviklingsavdelingen i Norske Shell. Han har vært i kontakt med innovasjonsselskapet Validé siden 2016, og i januar 2017 etablerte han Exedra AS. Siden den gang har han fått med seg flere private investorer, og nå altså sine største kunder.

Ansvar uten tidsbegrensning - Skal du plugge en brønn – gjør det skikkelig første gang, er den klare meldingen fra Ivar Blaauw, som har ansvar for teknologiutvikling innen boring og brønn, med hovedvekt på Plug & Abandonment i ConocoPhillips.

Operatøransvaret gjelder nemlig ikke bare boring. Ansvaret for opprydding og brønnplugging når det hele skal avsluttes er faktisk uten grenser.

Oljeselskapet Saga opplevde skrekkscenariet av en grunnutblåsing for 31 år siden. 20.000 fat olje i døgnet strømmet ut i grunnen under havbunnen i nærmere ett år. Det tok selskapet 14 måneder å tette det som på folkemunne ble kalt «Spøkelsesbrønnen». Hele tetteoperasjonen var både krevende og svært kostbar for selskapet.

I dag plugges slike brønner med sement, men det jobbes med å utvikle andre, bedre egnede materialer som pluggstoff; blant annet harpiks.

-ConocoPhillips har plugget rundt 100 brønner til nå. Vi må forsikre oss om at disse er tette før vi forlater dem, og vi følger dem også opp i ettertid. Det er vi ikke lovpålagt å gjøre, men vi sitter uansett med ansvaret dersom noe skjer etter at feltet er avsluttet, sier Blaauw.

Fra 1966 og fram til i dag er det boret over 5500 brønner på norsk sokkel. Noen av disse er letebrønner som ofte blir plugget umiddelbart, men utviklingsbrønner blir plugget en gang etter produksjonsstans. Det boret også nye brønner, og på ett eller annet tidspunkt skal alle disse plugges og overlates til naturen igjen.

-ConocoPhillips skal plugge nærmere 80 brønner innen 2028, og vi har cirka 300 brønner totalt. Equinor sin aktivitet er betydelig større. Dette er en jobb som vil pågå i mange tiår framover, sier Ivar Blaauw, som anslår at det i gjennomsnitt skal plugges 100 brønner i året framover.

Derfor er timingen for Exedra sin metode og teknologi svært god. Metoden deres verifiserer og forsikrer at brønnene er tette, med en nøyaktig, kostnadseffektivitet og enkel metode.

-I dag legges det trykk fra oven, men det testes ikke om det lekker fra reservoaret og oppover. Myndighetene sitt krav er at pluggede brønner skal være tett mot ytre miljø; altså at havet og havbunnen er sikret mot forurensning og lekkasjer. Vår metode tester fra reservoarsiden av pluggen, og oppover mot det ytre miljø. Det er også mer følsom og entydig enn dagens metoder, sier Pedersen.

-Så det er ikke selve pluggen som tetter brønnen dere utvikler?

-Nei, vi leverer en verifiseringsløsning som gir et mer nøyaktig svar på om brønnen lekker til ytre miljø. Kontrollmetodene i dag er lite følsomme. Det kan derfor være lekkasjer som ikke oppdages, eller omvendt; brønnene kan være tette men kontrollene kan vise lekkasje, sier Pedersen.

Kravet fra myndighetene om at brønnene skal være tette går altså inn i evigheten, men det drives ikke permanent overvåking av pluggede brønnene. Det er ingen som vet hvor mange av dem som lekker, og det som er tett i dag kan i teorien være lekk i morgen.

-Det er gjort forsøk med landbrønner i Nord-Amerika og Canada. Mellom 10 og 35 prosent av de pluggede brønnene hadde problemer med lekkasje, sier Pedersen. Exedra AS sin løsning er heller ikke en permanent overvåkingsmetode.

-Testene våre er sikrere og gir en forsikringsanordning for oljeselskapet. Dersom brønner lekker en gang i framtiden, kan operatørene dokumentere at de har testet for lekkasje, sier Pedersen.

Kilde: Presseskriv

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.509