23948sdkhjf

«Råvarekostnadene øker»

«Tross lavere etterspørsel påvirker råvarekostnadene prisene oppover for stål og rustfritt. Aluminium holder seg stabilt.»

Det skriver Norsk Stål i sin kvartalsvise rapport for første kvartal i år. Selskapet skriver at prisene for stål er fortsatt på et høyt nivå, og i løpet av vinteren har prisene for innsatsmaterialer som malm og skrap økt.

«Årsak til at jernmalmprisene steg var den tragiske ulykken som fant sted i Brasil i slutten av januar, hvor flere hundre døde som en følge av en demningskollaps. Som en konsekvens ble gruveselskapet som hadde konstruert demningen fratatt retten til å utvinne millioner av tonn malm. Ulykken fikk også konsekvenser for andre gruver som drev på samme måte og som måtte stenge eller redusere produksjonen på grunn av spørsmålet til sikkerhet i forhold til denne typer demninger», heter det videre i Norsk Ståls markedsrapport, og skriver videre:

«Prisøkningen er ikke reflektert i markedet, som har hatt en relativt liten økning. Hovedårsaken til at de ikke har greid å ta ut de økte kostnadene er at etterspørselen for mange produkter er lavere enn tilbudet. Her hjemme har aktiviteten vært bra om vi ser bort fra bygg og anleggsektoren som har hatt lavsesong. Siden nyttår har kronen styrket seg mot euroen, noe som er med på at prisene målt i kroner har steget lite. For Q2 ser vi foreløpig kun små endringer i prisbildet».

Stål

«De europeiske verkene har forsøkt å få opp prisen med både 30 til 60 €/t i andre kvartal, det har de ikke lyktes med. Likevel er det underliggende behovet for stål godt, spesielt i Asia og særlig Kina. Så lenge Kina går godt vil stålprisene holde seg på verdensmarkedet. Det europeiske markedet har likevel ikke vært bra nok til å få gjennom prisøkninger i dette kvartalet. I andre verdensdeler stiger prisene mer enn hva tilfelle er Europa, så det er grunn til å tro at dette er kortvarig og sannsynligvis knyttet til nedgangen i behov i bilindustrien. Samtidig er tollmurene effektive og høye, så det er ikke alltid så enkelt å finne andre kanaler for tapt tonnasje, skriver Norsk Stål.

Råvarer og halvfabrikata

«Det er en gjennomgående knapphet på både skrap og jernmalm i markedet. Det kommer ikke nok skrap inn til skraphandlerne til å opprettholde leveringstakten. Det betyr dermed at prisene opprettholdes på skrapsensitive materialer som armeringsstål og bjelker. Jernmalmmarkedet er også sterkt som en følge av sviktende leveranser fra Brasil. De siste estimatene tilsier at det kommer til å bli levert 50 til 75 millioner tonn jernmalm mindre enn estimert fra Brasil i år. Dette tilsvarer 30-50 millioner tonn med stål. Det er derfor god støtte for prisene også for produkter som utgår fra jenmalm. Kullprisene som også har gått opp i hele 2019 underbygger prisnivået, og forventes også å bidra til høyere priser på valseemner for stålproduksjon. Selv om de fundamentale kostprisene til malmbaserte produkter har økt, har minsket etterspørsel sørget for stabile priser. Spesielt valseemner for plater (slabs) har steget mye ca 60 €/t de siste tre månedene uten at verken råmaterialer eller sluttproduktene har steget tilsvarende», fortsetter Norsk Stål.

Rustfritt stål

Når det gjelder prisene på rustfritt stål skriver selskapet i sin markedsrapport at de har gått opp de siste månedene grunnet økningen i legeringstilleggene, og at dette vil øke ytterligere i april slik at man nærmer seg nivået fra oktober.

«Det er først og fremst prisene for nikkel og molybden som har økt. Molybden finner vi kun i syrefast stål, som da har økt mer enn rustfritt stål. Det er en viss betinget optimisme til at metallene skal holde seg eller øke ytterligere. Betingelsen ligger i at handelsavtalene mellom USA og Kina lykkes, og straffesanksjoner unngås. Det er god etterspørsel hos verkene med til dels noe lengre leveringstider, da spesielt de høylegerte materialene», heter det videre.

Aluminium

Aluminiumsprisene har vært relativt stabile siden starten av januar, men med til dels store daglige svingninger opp og ned på råvarebørsen. Produsentene av plater har normale leveringstider på 8- 10 uker, mens produsentene av profiler har leveringstider på ca. fem uker

«Med økte kostnader på råvarene vil utviklingen i fremtidig etterspørsel ha stor innvirkning på prisene», konkluderes i markedsrapporten fra Norsk Stål.

 

Kilde: Norsk Stål

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109