23948sdkhjf

Øker anslagene for oljeinvesteringer i 2019 og 2020

Operatørene på norsk sokkel anslår nå investeringene innen næringene rørtransport og utvinning av olje og gass til å bli 183,8 milliarder kroner for 2019. Dette er 6 prosent høyere enn i anslaget gitt i forrige kvartal.

Dette viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Oppjusteringen i anslaget for 2019 drives av økte anslag innenfor kategoriene feltutbygging og felt i drift. Innenfor førstnevnte har det blant annet blitt levert 2 nye planer for utbygging og drift (PUD). Disse to utbyggingsprosjektene var ikke med i anslagene som ble gitt i forrige kvartal.

Anslaget for 2019 nå er hele 17 prosent høyere enn tilsvarende tall for 2018, gitt i 2. kvartal samme år, viser nye tall fra statistikken Investeringer i olje og gass, industri, bergverk og kraftforsyning. Dette er en betydelig høyere oppgang enn angitt ved forrige undersøkelse. Da viste anslagene for 2019 en ventet oppgang på 7,9 prosent. Den høyere oppgangen som indikeres nå, kommer hovedsakelig som følge av oppjusteringen av anslaget for 2019. Samtidig ble anslaget for 2018 gitt i tilsvarende målinger i fjor nedjustert.

Investeringene i næringene rørtransport og utvinning av olje og gass for 2019 blir nå anslått til 183,8 milliarder kroner. Dette tilsvarer en betydelig vekst på hele 17 prosent sammenlignet med tilsvarende tall for 2018. Det er svært høye anslag innenfor investeringsområdene feltutbygging og felt i drift som driver denne oppgangen. Oppgangen i førstnevnte har sammenheng med at det i løpet av 2017 og 2018 ble levert PUD for en del rekke nye utbyggingsprosjekter. Flere av disse prosjektene er ventet å ha omfattende investeringer i inneværende år. I tillegg bidrar også anslagene for investeringskategoriene leting og konseptstudier, samt nedstenging og fjerning i positiv retning. Anslaget for rørtransport går i motsatt retning, og bidrar til å dempe oppgangen marginalt.

De nyeste investeringsanslagene i næringene rørtransport og utvinning av olje og gass for 2020 blir nå oppgitt til 172,4 milliarder kroner. Dette er 11 prosent høyere enn tilsvarende anslag for 2019, gitt i 2. kvartal 2018. Det er hovedsakelig anslagene innen investeringsområdet felt i drift som står bak oppgangen som indikeres for 2020. Den sterke oppgangen som indikeres innen felt i drift i 2020, bør tolkes med forsiktighet. Anslaget for 2019 som vi sammenligner nåværende 2020-anslag mot var svært lavt, og anslaget for felt i drift for 2019 i nåværende undersøkelse er hele 26 prosent høyere. Det er lite trolig at anslaget for felt i drift for 2020 vil ha en tilsvarende økning i kommende undersøkelser som vi har sett for 2019. Derfor kan investeringsveksten som indikeres for 2020, som i hovedsak er basert på indikert økning innen felt i drift, være kunstig høy.

Anslaget for feltutbygging i 2020 er nå på 59,9 milliarder kroner, som er 2,2 prosent lavere enn tilsvarende anslag for 2019, gitt i 2. kvartal 2018. Det ble levert plan for utbygging og drift (PUD) på to store utbyggingsprosjekter i 3.kvartal i fjor. Disse prosjektene var således ikke med i anslaget for feltutbygging for 2019 gitt i 2.kvartal i fjor, som vi nå sammenligner det nyeste anslaget for 2020 med. Utbyggingsanslaget for 2019 har derfor økt kraftig i de senere målingene. Med bakgrunn i dette kan derfor den marginale nedgangen innen feltutbygging, som indikeres i denne målingen, gi inntrykk av et mindre fall for 2020 enn det vi kommer til å ende opp med reelt sett. På den annen side, er det ventet at det blir levert PUD på flere prosjekter i andre halvår i år og til neste år, som isolert sett vil gi høyere investeringer i 2020 enn det som ligger inne i undersøkelsen nå.

Leteinvesteringene i 2020 blir anslått til om lag 37,2 milliarder kroner – 12 prosent over tilsvarende anslag for 2019, gitt i 2. kvartal 2018. Leteanslagene gitt i 2. kvartal for det neste året er basert på operatørenes foreløpige lisensbudsjetter. Gjennom budsjettprosessen som finner sted i 2. halvår blir disse budsjettforslagene vurdert opp mot oljeselskapenes totale vedtatte investeringsrammer innenfor letevirksomheten. De vedtatte budsjettene blir som regel lavere enn de foreløpige budsjettene. Størrelsen på avviket mellom budsjettforslag og vedtatte letebudsjetter har sammenheng med blant annet oljeprisforventninger og riggtilgjengelighet. Der oljeprisforventningene delvis reflekterer viljen til å investere i leting, speiler riggtilgjengeligheten evnen til å realisere ønskede letebrønner. Oljeprisforventninger påvirkes av utviklingen i oljeprisen. Både det siste halvårets positive oljeprisutvikling og god riggtilgjengelighet kan gi et lavere relativt avvik mellom budsjettforslag og vedtatte letebudsjetter for 2019 enn i et normalår. Men anslaget er likevel så høyt at det er grunn til å tro at noe av den planlagte leteaktiviteten blir utsatt.

Investeringene i 1. kvartal endte på om lag 38,2 milliarder kroner. Dette er 12 prosent lavere enn hva som ble anslått i 1. kvartal. Sett mot de utførte investeringene i 4. kvartal 2018 som endte på 43,3 milliarder kroner er det også 12 prosent lavere enn dette nivået. De sesongjusterte tallene viser derimot en flat utvikling, siden investeringene sesongmessig pleier å være lavere i 1. kvartal enn i 4. kvartal. Investeringene i 1. kvartal i år er derimot om lag 22 prosent høyere enn utførte investeringer i 1. kvartal i 2018.

- SSBs prognoser er godt nytt for hele Norge. Det bekrefter at olje og gassnæringen har en sterk økning og er godt nytt for de 225.000 ansatte i næringen, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass i en kommentar til de ferske tallene.

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078