23948sdkhjf

Investerte 40 millioner etter «ja» – så kom kontrabeskjeden

Først sa Fiskeridirektoratet «ja» til at OceanTECHs nye merdtype. Da hadde selskapet investert 40 millioner kroner. Så kom plutselig kontrabeskjeden fra direktoratet.

OceanTECH har utviklet en helt ny type merd som skulle fjerne oppdrettsnæringens største utfordring, nemlig lus, alger og annen sykdom, og senest sist sommer fikk selskapet høre fra Fiskeridirektoratet at konseptet for den nye typen merd var innenfor søknadskriteriene.

Nå skriver NRK Nordland at tirsdag denne uka, kom kontrabeskjeden fra direktoratet: De fikk avslag med begrunnelse av OceanTECH hadde endret konseptet. Dette er noe selskapet ifølge NRK, stiller seg helt uforstående til.

- Vi fikk hakeslepp da kontrabeskjeden kom. Vi stiller oss helt uforstående til hvordan det går an å mene at vi har endret konseptet, sier Geir Wenberg i Wenberg Fiskeoppdrett til NRK. OceanTECH har investert 40 millioner kroner i delvis lukkede betongmerder med et volum på 18.000 kubikk.

Ifølge NRK fikk OceanTECH den første originale tillatelsen i januar i år. Da begynte selskapet å videreutvikle konseptet, slik at det kunne bli ennå bedre, og det ble investert mange penger i det.

- Vi var ikke på latsiden akkurat, men vi har ikke endret konseptet for det, sier Wenberg.

I avslaget som kom fra Fiskeridirektoratet tidligere denne uka står det: «Endringene som er foretatt innebærer etter Fiskeridirektoratets vurdering at betongmerden har gått fra å være et veldokumentert produkt til å være et mindre dokumentert konsept der det ikke lenger er grunnlag for å vurdere om denne vil fungere etter hensikten».

I tillegg mener direktoratet at OceanTECH har gått fra flere individuelt fortøyde merder, til seks merder som fortøyes sammen i en prosessflåte. Det skal også være flere merder på 18.000 kubikk enn først anslått.

Wenberg opplyser at de kommer til å anke vedtaket. I en e-post til iLaks, som først omtalte saken, skriver Fiskeridirektoratet følgende: «Fiskeridirektoratet viser til vedtaket og vurderingene som er foretatt der. Direktoratet begrunner ikke vedtakene ut over dette. Saken vil bli behandlet etter forvaltningsloven på alminnelig måte, hvor parten har klagerett innen tre uker, som opplyst i avslaget. Alle vedtakene som gjelder utviklingstillatelser ligger på våre nettsider, åpen for alle som vil lese.»

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.09