23948sdkhjf

Tungmetaller rett ut i elva

I flere år har flere tonn med tungmetaller rent ut i elva Folla. Men det finnes ingen plan for hvordan utslippet skal stoppes.

Det skriver NRK.

Det er gått 15 år siden Staten ble pålagt å stoppe utslippene av farlige tungmetaller i elva Folla i Folldal. Nå har ordføreren fått nok, og forlanger å få vite hva staten vil gjøre med forurensningen. For ingenting er blitt gjort i løpet av de 15 årene som er gått siden pålegget kom.

Tungmetallene renner ut i elva fra et nedlagt gruveanlegg, som staten eier. I 2005 kom det endelige vedtaket om pålegg fra Miljøverndepartementet om at «staten måtte sørge for å stoppe forurensnsingen fra gruveanlegget som de selv eier».

Ifølge beregner som NRK har fått tilgang til, renner det ut om lag 15 tonn med kobber i Folla hvert år. I tillegg er elva forurenset med 10 tonn sink, 200 tonn jern og 1.000 tonn sulfat. Dette er noe man kan observere langs elva, skriver NRK.

I løpet av de 15 årene som er gått siden pålegget, er det testet ut ulike rensetiltak, uten at det har gitt tilfredsstillende resultater. Gruvene i Folldal er dessuten å regne som et kulturminne og skal bevares. Men det er også sagt at elva skal renses.

I år har ikke regjeringen lagt på bordet en konkret plan for hvordan forusensningen skal komme til livs. Det foreligger heller ikke noe kostnadsoverslag for dette.

– Det er en utfordrende oppgave Nærings- og fiskeridepartementet har foran seg, skriver Harald Sørby, seksjonsleder i Hav- og Industriavdelingen i Miljødirektoratet, i en e-post til NRK.

Til NRK sier ordføreren i Folldal at tilliten til staten begynner å bli noe tynnslitt.

FARLIGE UTSLIPP: Forskere fra NGI har forsøkt å rydde opp i tungmetallene i Folla. Elva har fått et rødskjær etter flere år med utslipp av farlige tungmetaller. FOTO: NGI

Saken er nå hos nærings- og fiskeriminister Iselin Nybø (V), som viser til en tidligere uttalelse fra Riksantikvaren der fredningen av gruvesamfunnet kan være til hinder for miljøarbeidet i Folla. Men Riksantikvaren understreker overfor NRK at fredningssaken ikke er til hinder for at det kan gjøres noe med forurensningen av elva.

Avrenningen fra gruveanlegget vil fortsette å bli overvåket i 2020, og det er ikke klart når en endelig plan for rensing av Folla vil være klar.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063