Knappheten på aluminium og rustbestandig øker
Videre heter det at «her hjemme har energikostnadene kommet i fokus de siste dagene, men dette er en mye større utfordring mange steder i verden og rammer også industrien hardt. En del stålverk varsler nå energitillegg som en følge av dette».
Mange regioner i Kina er i mangel av strøm og må redusere forbruket, det rammer kraftkrevende industri som stål og metallverk.
Fortsatt kontainerutfordringer
Kontainermarkedet er omtalt jevnlig tidligere, her er det få lyspunkter i sikte. Mange av verdens største havner går med redusert kapasitet og det er kø for å komme inn. Når skipene først kommer inn ligger de i snitt 11 prosent lenger inne i havnen enn før pandemien. Ratene har gått til himmels, rederiet Maersk har sendt resultatvarsel om ny dobling av sitt resultat fra 10 til 20 milliarder USD.
«Prisen på industrimetallene på LME har litt blandet utvikling, men andelen dette utgjør av materialprisen er kraftig minkende. Finansanalytikerne har ulikt syn på kursutviklingen for den norske kronen. Danske Bank tror på en viss svekkelse, mens mange andre tror på en viss styrking. Norsk PMI gikk ned til 59,2 for september, men det betyr at innkjøpssjefene i industrien fremdeles har tro på betydelig vekst», skriver Astrup videre. Knappheten på plater og coil i aluminium og rustbestandige materialer øker og vil vare langt ut i neste år. Mange av de europeiske valseverkene har reservert bort sin kapasitet for 2022, mens noen åpner opp for salg først nå i oktober. Ytterligere en flaskehals kan dukke opp ved at tilgangen på magnesium strupes. Legeringselementet utvinnes stort sett i Kina og benyttes i de fleste legeringer.
«På ekstruderte produkter er etterspørselen fortsatt god, ledetidene er stabile. Prisen på aluminium pressbolt har økt med 80 prosent siden nyttår, så endringen på råvaren (LME) er bare en liten del av prisøkningen for profiler. Outokumpu har voldsom pågang fra Europa og basisprisen fortsetter oppover. Prisen på jernmalm passerte toppen i sommer og skrotprisen på spesialstål gikk ned til 4269 kr/tonn for 520M i oktober. Legeringstillegget på rustbestandige materialer får små endringer i oktober, mye takket være en sterkere krone. Prisen på bronse (spesielt AM 1) har økt mye grunnet en dobling av prisen på tinn siste året. Prisene på PVC er på vei oppover og skyldes dårlig tilgang på råvarer - med bakgrunn i «force majeure» situasjon hos leverandører. Prisene på bl.a. PE - som økte gradvis tidligere i år, har stabilisert seg», avslutter Astrup i markedsrapporten for september.
Kilde: Astrup
KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.