23948sdkhjf

Russland-sanksjoner på stål førte til milliardsprekk for Equinor

Statsbudsjett-forslaget viser en sprekk på 1,5 milliarder for verdens største flytende havvindpark. Hovedårsaken er utfordringene i stålmarkedet, og at kvaliteten på stålet som ble framskaffet ikke var god nok.

Den nye havvindparken skal sørge for fornybar kraft til Snorre- og Gullfaks-feltene.

Planen var at turbinene skulle stå klare og produsere strøm mot slutten av inneværende år.

Men nå skriver Stavanger Aftenblad (Aftenbladet) at prosjektet er blitt forsinket, og at dette skyldes utfordringer på stålmarkedet grunnet sanksjonene mot Russland. I tillegg har det vist seg at stålet som ble framskaffet, ikke har holdt god nok kvalitet.

Stålplater måtte byttes ut

Den store havvindparken er dermed blitt nesten 1,5 milliarder dyrere enn først antatt, fordi den dansk-russiske stålet som ble framskaffet, ikke har holdt god nok kvalitet. Flere av stålplatene som er blitt brukt på turbinene har måttet bli byttet ut, og samtidig kreves det grundigere inspeksjon og kontroll av stålet enn det som opprinnelig var tenkt brukt, skriver Aftenbladet.

Budsjettsprekken kom fram da forslag til statsbudsjettet for 2023 ble lagt fram torsdag.

KOSTNADSSPREKK OG FORSINKELSE: Kostnadssprekk og forsinkelse ble realitet når Equinors nye havvindpark skulle bygges. Dårlig russisk stål var en av årsakene til dette. ILLUSTRASJONSFOTO: EQUINOR

– Underveis i byggingen av turbinenes tårn ble det avdekket kvalitetsavvik på stålplatene som ble brukt, sier Equinors pressetalsmann Gisle Ledel Johannessen til Aftenbladet.

Kostnadssprekk på 29 prosent

Opprinnelig hadde prosjektet en kostnadsramme på 5,1 milliarder kroner. Nå ligger det nye anslaget på 6,65 milliarder kroner, altså en kostnadssmell på 1,5 milliarder kroner – tilsvarende 29 prosent dyrere.

Det var stålet fra en dansk-russisk leverandør som var delvis skyld i forsinkelsene, forklarer pressetalsmannen til avisa.

Stål-leveransene startet samtidig som krigen i Ukraina startet, og så kom sanksjonene mot Russland, som blant annet omfattet stålimport fra landet. Dermed måtte tårn-utbyggeren Siemens Gamesea finne det dansk-russiske stålet.

Forsinkelse

– Man måtte finne en ny stål-leverandør i det europeiske markedet. Det fikk man til, men det førte til at de fire siste turbinene ble forsinket, sier Johannessen.

De sju første turbinene er blitt slept ut i Nordsjøen, og klargjøres nå til oppstart til høsten.

– De fire siste ble altså forsinket grunnet problemer med byggingen av tårnet. De skal ferdigstilles i høst, før også de blir slept ut og installert på feltet når været tillater det til våren, avslutter Johannessen overfor Aftenbladet.

Kilde: Stavanger Aftenblad

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.111