23948sdkhjf

Kraftige kutt for forskningsskip – 28 blir rammet

28 personer blir rammet når Havforskningsinstituttet må kutte driften ved forskningsfartøyet «Kristine Bonnevie».

I verste fall kan opp mot 20 sjøfolk bli sagt opp i Havforskningsinstituttet (HI).

Forskningsinstituasjonen må kutte kraftig de neste årene, skriver avisa Nordlys. Og det fører til oppsigelser.

Legges i opplag eller selges

Forskningsskipet «Kristine Bonnevie» har vært i instituttets tjeneste i mange år, og allerede til høsten vil man drifte båten kun med ett skift, mot tidligere to. Det vil i realiteten si at 14 sjøfolk blir rammet. Ved nyttårstider 2023/24 skal skipet helt ut av drift og ytterligere 14 stillinger blir borte. Videre er det vedtatt at «Kristine Bonnevie» innen 1. januar 2024 enten skal legges i opplag eller selges.

Videre kommer det ytterligere kutt i form av reduksjon i antall midlertidige ansatte, reduksjon i antall nyansettelser og øvrig effektivisering og kutt i drift.

Uungåelig med oppsigelser

HIs rederiavdeling skal kutte mellom 25 og 30 millioner kroner i 2023. Dermed blir det oppsigelser i avdelingen.

Nå skal imidlertid institusjonen få et nytt forskningsskip neste år – «Prinsesse Ingrid Alexandra» - men dette er 35 meter mindre enn «Kristine Bonnevie», og kan heller ikke utføre alle de forskningsoppdragene som sistnevnte har gjort i flere år. Det nye skipet skal kun ha åtte ansatte.

- Beklagelige kutt

En av de som er bekymret for denne utviklingen er  styreleder i Fiskebåt Nord, Marius Ytterstad. Han synes det er svært beklagelig at det vil bli færre toktdøgn og dermed også mindre bestandsforskning i 2023.

- Dette er svært beklagelig i en tid der vi har behov for mer forskning, sier styreleder Ytterstad.

Havforskningsinstituttet er et av de største marine forskningsinstituttene i Europa med cirka 1100 ansatte. Instituttet har hovedkontor i Bergen, men også en avdeling i Tromsø med ca 100 ansatte.

MINDRE PRINSESSE: Det nye forskningsskipet er oppkalt etter prinsesse Ingrid Alexandra, og er 35 meter mindre enn "Kristine Bonnevie". FOTO: IDA BJØRVIK/DET KONGELIGE HOFF OG LMG MARIN

Rederiavdelingen har ansvar for en rekke forskningsfartøy. Fartøyene «G.O. Sars» «Kronprins Haakon», «Johan Hjort» og «Kristine Bonnevie» er de største av dem.

Bygget i 1993

«Kristine Bonnevie» blei bygt i 1993 som den andre «Dr. Fridtjof Nansen». I 2016 ble fartøyet overført frå Norad til Havforskingsinstituttet og gjennomgjekk da en omfattende ombygging og oppgradering for bruk i norske farvann. Fartøyet blir brukt av både HI (67 prosent) og Universitetet i Bergen (33 prosent), primært i Nordsjøen, Norskehavet og langs norskekysten til både studenttokt, økosystemtokt og snitt-tokt.

Kilde: Nordlys

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078