Opime Subseas Nigeria-prosjekt kan være en døråpner
- Særlig med tanke på at våre etiske retningslinjer er hogget i stein. Men de er blitt akseptert fullt ut, sier adm. dir. Jan Fredrik Carlsen i Notodden-selskapet Optime Subsea til avisa Telen.
1060 meters dyp
Optime Subsea har sikret seg et større oppdrag på 1060 meters dyp utenfor Nigeria. Selskapet har etablert et nært samarbeid med en lokal partner, noe som har vært avgjørende for å lykkes i prosjektet.
Carlsen tror at deres vellykkede prosjekt i landet – både teknisk og etisk – er blitt lagt merke til i subsea- og olje- og gass-markedene over hele verden.
- Bare det å få til transport av varer og personell er en krevende øvesse til dette landet, sier han til Telen.
Nylig ble den første fjernstyrte brønnkompletteringsoperasjonen utenfor det afrikanske landet gjennomført av Shell. Operasjonen ble gjennomført med Notodden-selskapets Remotely Operated Controls Stystem (ROCS).
Sparer vekt og utgifter
«Systemet eliminerer behovet for både navlestrengen, som tradisjonelt forbinder rigger på overflaten til havbunnen. Denne innovasjonen reduserer ikke bare kostnadene, men reduserer også behovet for dekksplass som kreves for disse operasjonene. Det er i selv kostnadsbesparende. Systemet kan like gjerne opereres fra et skip som fra en rigg», skriver lokalavisa på Notodden.
- Utfordrende: - Optime Subseas Nigeria-prosjekt har vært utfordrende - både teknisk og etisk, sier adm. dir. Jan Fredrik Carlsen. Foto: Morten Dahl/Optime Subsea
Systemet sparer både vekt og utgifter.
I forbindelse med Nigeria-oppdraget har Optime Subsea ansatt seks i Nigeria, og dette er et antall som vil øke.
Krever solidarisk holdning
- Vi krever en solidarisk holdning til den strenge etikken vi kjører i de landene vi opererer og kommer til å operere. Vi oppnådde dette i Nigeria og det er en fjær i hatten. Vi skal drive like etisk i utlandet som det vi gjør i Norge, sier Carlsen avslutningsvis til Telen.