Analyse: Etter den søte kløe, kommer den sure svie
17 prosent nedgang i næringen bygging av skip og plattformer er den viktigste årsaken til at norsk industriproduksjon falt 3,5 prosent fra 2014 til 2015.
Redusert investeringsaktivitet i Nordsjøen og fallende oljepriser har påvirket produksjonen i de petroleumsrettede leverandørnæringene i industrien, og spesielt næringen bygging av skip og oljeplattformer.
Produksjonsnedgang i 11 av 15 næringer
Ser vi på de andre industrinæringene, var det produksjonsnedgang i hele 11 av 15 industrinæringer i 2015 sammenlignet med 2014. Bare tre næringer hadde produksjonsvekst i denne perioden:
papir- og papirvareindustri
oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri
annen verkstedsindustri
Vekst i eurosonen
Sammenligner vi produksjonsutviklingen i Sverige og Danmark med Norge, har nabolandene hatt en produksjonsvekst fra 2014 til 2015 på henholdsvis 3,3 og 2,3 prosent. Landene i eurosonen har samtidig hatt en produksjonsoppgang på 2,6 prosent.
Synkende omsetning, sysselsetting og investeringer
Andre nøkkelindikatorer for utviklingen i industrien viser også nedgang fra 2014 til 2015:
Investeringene i industrien gikk ned 5,5 prosent. Reduserte investeringer innenfor næringsmiddel-, drikkevare- og tobakksindustrien bidro mest til denne nedgangen. Industriomsetningen på sin side falt med 1,4 prosent i det samme tidsrommet. Det var hjemmemarkedet som stod for nedgangen med et fall på 4,4 prosent, mens det var en omsetningsvekst på 3,1 prosent i eksportmarkedet. Sysselsettingen i industrien gikk ned 2,2 prosent i samme periode.
Færre arbeidere leies inn
Bruken av innleide arbeidere i industrien gikk ned med hele 19 prosent. Hovedgrunnen til dette er at innleide arbeidere i størst grad benyttes av virksomheter som leverer produkter og tjenester til petroleumsnæringen. Fallende investeringstakt i Nordsjøen siden slutten av 2013 har ført til mindre aktivitet blant virksomheter som er storbrukere av slik arbeidskraft. I dårlige tider er det gjerne innleide arbeidere som først får merke den reduserte arbeidsmengden.